Tystnad tagning. Grevens vinprovning sker online
Gymnasielever stängs ute från skolan och leds av lärare via Teams eller Skype. Kontor gapar ekande tomma och möten sker mellan vuxna på samma sätt som barnens undervisning. Oenoforos, den stora importören, vägrar sitta still och ordnar berikande provning med Greve Francesco Marone Cinzano som underhåller oss via länk från Toscana i Italien.
Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder men något nytt är det på sin höjd för våra barn. Corona kan möjligtvis ha gett oss påtvingad karantän men första vinprovningen på distans var det Carl Jan Granqvist som genomförde 1983. Svensk Television var modig nog att sända tv-serien Levande Livet där två brådmogna herrar lät vinvokabulären flöda. Tjugosju år senare genomförde Alf Tumble den första Twitter-provningen. Alla köpte samma flaskor, loggade in på Twitter och njöt av gemenskapen. När corona slog till tog Daniella Lundh Egenäs initiativet och provade vin på samma sätt via Vinos Facebooksida. Nu är det importören Oenoforos som tröttnat på uteblivna provningar och kopplar upp en vältalig greve på en skärm. Vinet får vi hälla upp själva.
Greven är Francesco Marone Cinzano från Col d’Orcia, som i Sverige är en väldistribuerad producent av Brunello di Montalcino. I tider då det går att resa, har Col d’Orcia också varit välbesökt av svenskar.
Först ut bland de tre vinerna är Rosso di Montalcino 2018 (149 kr på Systembolaget). Doften är bärdominerad med körsbär och visar upp lätt blommiga toner. I smaken finns samma aromer i kombination med tydlig syra, en del tanninbett, bra friskhet och lång eftersmak. Profilen kan beskrivas som lite varm, så även om vinet är ungt är det hyggligt tillgängligt redan nu. 88 poäng.
Rosso är en sangiovese som tillbringar ett år på stora ekfat innan buteljering. 2018 följde på årgång 2016, ingen 2017 producerades av detta vin.
Därefter följde egendomens huvudprodukt, Brunello di Montalcino 2015 (289 kr på helflaska, 159 kr på halvflaska). Även om druva och region är de samma, hittar vi här mörkare aromer än i Rosson. Vi möts av en härlig doft med mörka körsbär, lite choklad, kryddor och begynnande utveckling. I smaken hittar vi mörka körsbär, bra bärkoncentration, bra syra, tydliga men inbäddade tanniner. Även detta vin har en lite varm årgångsprofil och är hyggligt tillgängligt nu, 90(+) poäng.
Vi provade sedan samma vin på magnum, fast två år äldre, Brunello di Montalcino 2013 (619 kr för en magnum). Det här vinet är lite mindre mörkt i tonerna än 2015 och visar upp en svalare profil. I doften finns även här körsbär, blommiga toner och en del grusig mineralitet. I den drygt medelfylliga smaken hittar vi körsbär, tydlig syra, rätt tydligt tanninbett (mer än i 2015) och en lång eftersmak. Ett vin med klassisk profil och lång utvecklingspotential, men i nuläget lite tuffare i tanninerna än 2015, åtminstone på magnum. 90+ poäng.
Brunello di Montalcino tillbringar tre år på stora ekfat innan buteljering. 2015 är en relativt tillgänglig årgång som kan drickas tidigare än en typisk Brunello. I nästa årgång, 2016, kan vi förvänta oss en mer klassisk årgång. 2017 var en torr och varm årgång, och har gett viner med mycket strukturerade tanniner som lär ta tid på sig.
Med lite tur och allmän skötsamhet öppnas gränser, gäster tar plats på restaurangerna och törstande människor hänger sida vid sida i baren. Men fram till dess är det väldigt många av de mindre producenterna som levt på direktförsäljning till restaurangerna som har det outhärdligt tufft. Allt i den mån du ens övervägt att släpa med dig en bag-in-box till landet kan du avfärda den tanken. Den här sommaren föreslår vi att du lägger ner några kronor extra på vininköpen från väl valda producenter.
—Tomas Eriksson och Sven-Olof Johansson
Sven-Olof Johansson är en vinentusiast i Stockholm med lång erfarenhet av att prova vin.
Tomas Eriksson är aktiv i vinföreningen AuZone i Stockholm och i Munskänkarna, där han ibland håller vinkurser. Tomas driver också en egen blogg under namnet Vintomas.
Montalcino är ett vackert område att besöka i Toscana. Vill du verkligen uppleva dess gastronomi och brunello di montalcino-vinerna så kan du komma med på en vinresa till Toscana med BKWine. Nästa vinresa till Toscana bli i april.
Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.
Vinresor på ett sätt som ingen annan kan.