Vermentino, det vita vinet från Italien, blir allt mer populärt. Möt Terenzuola, en av pionjärerna, som inte vill att vinet ska bli en ny pinot grigio.
—Jag vill inte att vermentino ska bli ett vin man dricker vid havet i badtofflor, säger Ivan Giuliani.
Att Ivan Giuliani från gården Terenzuola i norra Toscana, är en speciell person med stor talang förstod jag redan när jag provade hans vermentino Fosso di Corsano. Ett vin man kommer ihåg. Ett vin som är en upplevelse. De där stunderna man drömmer om som vinprovare. Fosso di Corsano är ett vin med djup. Det är fylligt, dofter av ananas och passionsfrukt, persika och citrus. Men även sälta och en syrlighet som binder samman alla element till ett, utan att ta över. Det är stort och lätt på en och samma gång. Trots fylligheten så vill man bara ta klunk efter klunk.
—Genom åren har jag delat med mig av den kunskap som jag samlat på mig sedan starten 1993. Jag har till och med gett bort vinrankor till andra producenter. Mitt mål är inte att göra miljontals flaskor men jag vill vara en referens för vermentino och visa vilka komplexa viner det går att göra på den här druvan, säger han med eftertryck.
Idag växer intresset för denna gröna druva som man förknippar med Ligurien, Korsika, Sardinien och Toscana. Speciellt i södra Toscana växer arealen från år till år. Endast i Maremma DOC har man idag 747 hektar med odlingar. Men även Australien, Kalifornien och Sicilien har börjat odla vermentino och många spår att det kommer att bli en framtida storsäljare på den internationella marknaden.
—På Sardinien och söder om Bolgheri är det för varmt och druvorna har inte tillräckligt med syra. De mest intressanta vinerna, enligt mig, kommer från Korsika, Ligurien, vissa platser i Provence och i norra Toscana, menar Ivan.
Vermentino trivs vid havet och är en druva som är släkt med druvan favorita i Piemonte, furmint och pigato.
—Vermentino är som merlot, den trivs nästan överallt men att göra ett riktigt bra vin är svårt, säger Ivan.
Han menar att vermentino är ett lagringsdugligt vin som med tiden utvecklar liknande aromer som till exempel riesling, med komplexa aromer av flintsten, knallpulver, pinjeträd och kåda.
—Idag växer tendensen att göra lättdruckna vermentino, som säljs till låga priser och som ska konsumeras efter något år. Men unga vermentino har väldigt lite aromer och fler och fler blandar i till exempel gewurztraminer för att göra vinerna aptitretande, berättar Ivan.
Han har ett dussin olika kloner av vermentino på sina 24 hektar och gör ett noggrant arbete med att försöka hitta rätt plats för rätt typ av vermentino, ett arbete som han gjort tillsammans med universitetet i Pisa. Han skördar också flera gånger i samma vingård för att plocka druvorna när de är perfekta.
—Från södra Toscana säljer de vermentino för 3,50 euro flaskan medan jag har produktionskostnader på minst fem euro per flaska, berättar han.
Inom kort kommer han att släppa ett vin som är tio år gammalt, just för att visa hur väl vermentino utvecklas med tiden.
—Vermentino kräver noggrann hantering i vinkällaren. Den oxiderar lätt och det är viktigt att undvika kontakt med syre för att behålla aromerna. Jag låter mina viner ligga på jästfällningen i minst fyra månader för att göra vinerna mer komplexa och fylliga.
För att undvika kontakt med syre har han även byggt en vinanläggning på fyra plan och använder sig av gravitation för att förflytta vinet, utan att behöva använda pumpar. Han fick trots allt ge uttryck för sin kärlek för konst och arkitektur, även om han inte fick studera det som ung.
—Jag ville studera arkitektur men mina föräldrar tyckte inte att det var tillräckligt så jag var tvungen att studera medicin eller skriva in mig på ekonomlinjen, berättar han och rycker på axlarna.
Men livet tog en annan vändning än vad föräldrarna hade förväntat sig och som 21-åring kom han till Colli di Luni, vinregionen som ligger på gränsen mellan Toscana, Ligurien och Emilia Romagna.
—Jag har vingårdar i alla tre regionerna, det blir mycket byråkratiskt arbete men jag fortsätter att arbeta och försöker bli bättre för varje år. Jag tycker egentligen inte om uppmärksamhet, jag har inte ens en skylt vid vägen, säger han och skrattar.
Att Fosso di Corsano är en referens för hur bra en vermentino kan vara är det ingen tvekan om. Så vem behöver vifta med skyltar när vinerna talar alldeles utmärkt för sig själva.
Läs mer om producenten: terenzuola.it
Åsa Johansson är BKWines fotfäste i Italien. Hon bor i Florens sedan tidigt 2000-tal och hon är passionerat intresserad av allt italienskt. Hon kom till Italien för att läsa statskunskap och blev kvar.
Det är en särskild upplevelse att prova vinerna på plats, i deras ursprungsmiljö. På en vinresa till Italien med BKWine får du prova många goda viner.
Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.
BKWine vinresor. Vinresor som inga andra.