Syrah är den fjärde mest planterade blå druvan i världen efter cabernet sauvignon, merlot, och tempranillo. Syrah finns på 190 000 hektar runt om i världen. Den är idag trendig och populär och den ökar sin närvaro i många länders vingårdar. Det är inte så konstigt. Syrah är en karaktärsfull druva. Här får du en introduktion till denna fina druva med en beskrivning av dess karaktär och var den finns världen runt.
Frankrike är det största syrah-landet i världen med 64 000 hektar. På andra plats kommer ett annat berömt syrah-land, Australien, med 40 000 hektar. Spanien är trea med 20 000 hektar.
Detta är en längre version av en artikel publicerad på Forbes.com.
En artikel i vår serie med presentationer av väldens mest populära och intressanta druvsorter. Läs fler artiklar här:
Läs också: våra tips om viner du kan prova för att lära dig smaken på syrah.
En artikel i vår serie med presentationer av väldens mest populära och intressanta druvsorter. Läs fler artiklar här:
Frankrike
Syrah är den tredje mest planterade blå druvan i Frankrike efter merlot och grenache. Syrah blev först känd som den stora druvan i norra Rhône-dalen, i de berömda distrikten Côte Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint-Joseph och Cornas. Läs mer om syrah från norra Rhônedalen här: Ny stjärna i Saint Joseph: Domaine Bastien Jolivet, superba röda och vita viner.
Det har skett en stor ökning i Frankrike av syrah de senaste åren, främst i södra Rhône, i Provence och i Languedoc. Det är här majoriteten av syrah finns i dag i Frankrike. Norra Rhône är i själva verket ganska litet. Där finns mindre än 3000 hektar syrah, mindre än 5 % av totalen.
I södra Rhône-dalen dominerar grenache men många producenterna tycker om syrah som de tycker tillför både struktur, färg och aromer till vinet. Blandningar med 50 % grenache och 50 % syrah är inte ovanliga.
I Languedoc blev syrah en “förbättringsdruva” på 1980-talet vilket betyder att vinbönderna här nere uppmuntras av myndigheterna att plantera den för att öka kvaliteten på sina viner. Det var i en tid då en mycket stor del av Languedoc-vinerna var väldigt enkla. Sakerna tillstånd har förändrats mycket fram till idag. Nu finns det 40 000 hektar i Languedoc och det är den mest planterade druvan i regionen. Eftersom den knapps ens fanns där i slutet av 1970-talet så det är en spektakulär ökning. Druvan används både till AOP-viner (AOC) och IGP-viner.
Den trivs inte överallt i Languedoc. Den har ibland problem med det varma och torra klimatet. Men en stor del av producenterna har tagit den till sig. Det är en prestigefylld druva och de vet att konsumenterna tycker om den. Man gör gärna ett dyrt prestigevin där syrah har en framträdande plats. Ibland är det synd. Syrah dominerar lätt en blandning och kan ibland ta bort en del av den typiska Languedoc-karaktären. En del odlare undviker syrah av den anledningen.
Karaktär
Syrah är en ganska tacksam druva att odla. Den klarar olika typer av klimat och jordtyper. Men den är känslig för torka och kräver skördeuttaget hålls relativt lågt för att inte förlora sin koncentration. Man måste skörda vid rätt tidpunkt. Man har kort tid på sig från det att den blivit mogen till dess att den blir övermogen.
Syrah-viner kan vara sträva och kraftfulla. Tanninerna är dock oftast mjukare än hos cabernet sauvignon. Men lagringspotentialen är bra. Syrah kan också ge härligt saftiga och fruktiga viner som ska drickas unga, med all frisk frukt intakt.
Syrah-aromerna är kryddiga, ibland peppriga, ibland med klara inslag av violer, charkuterier och asfalt, tjära säger vissa. Här finns alltid mycket frukt, svarta vinbär inte minst. Druvan har tjockt skal som ger vinet en mörk färg. Det är nästan alltid fylliga viner.
Den tydligaste druvkaraktären får vi i viner från norra Rhône. Nere i Languedoc får syrah ofta en stil som skiljer sig från Rhône-dalen. Det blir mindre charkuterier och tjära och mer intensiv frukt och kryddor.
Shiraz i Australien
Inte i något annat vinland är dominansen av några få druvsorter så stor som i Australien (med Nya Zeeland som enda undantaget). Syrah, cabernet sauvignon och chardonnay står för nästan 60 % av den totala vingårdsarealen. Syrah ensam står för 28 %. Det är landets mest planterade druva med 40 000 hektar.
Men här i Australien kallas den förstås för shiraz. Den dök upp på allvar på exportmarknaden på 1990-talet. Men den planterades för första gången i Australien redan i slutet av 1700-talet. I Barossa Valley finns landets, och förmodligen världens, äldsta shiraz-rankor, planterade 1843.
Shiraz från Australien fick tidigt ett rykte om sig att vara ett maffigt vin med hög alkoholhalt och inte så mycket finess. Men Australien är ett mycket stort land. Så naturligtvis finns här alla typer av shiraz-viner. Shiraz från det sydöstra hörnet smakar annorlunda än shiraz från det sydvästra. Klimat och jordmånstyper varierar. Vinmakaren har som alltid också stor betydelse.
De massproducerade shiraz-vinerna som säljs i bulk är ofta i den ovannämnda stilen. Men i Australien finns en mängd mindre producenter som gör viner med både elegans och nyanserade smaker, viner som drar mot den franska Rhône-stilen. Man tror lätt att hela Australien är hett men många av vindistrikten får svalka från oceanen som drar upp kallt vatten från Antarktis.
Shiraz blandas ibland med cabernet sauvignon och ibland med grenache och mourvèdre till en så kallad GSM-blandning. Vill man vara extra trendig blandar man i lite viognier i jästanken, precis som vissa odlare gör i Côte Rôtie.
Landets mest kända och dyraste vin, Penfolds Grange, görs förstås med huvudsakligen shiraz.
Syrah i andra länder
Syrah är på uppgång i många olika länder. Den är bland de druvor som visar störst uppåtgående trend i Sydafrika. I Chile kommer den starkt, inte minst i Casablanca och San Antonio, de lite svalare distrikten vid kusten. I Nya Zeeland finns några riktigt bra syrah-viner, framför allt i Hawke’s Bay. Läs mer om syrah i Nya Zeeland i dessa två artiklar: Unison Vineyard, en pionjär i Gimblett Gravels, en mycket speciell terroir i Hawke’s Bay, Nya Zeeland och Jenny Dobson, nyzeeländsk vinmakare och vinkonsult med fransk touch.
I Portugal är syrah den enda franska druva som har blivit populär. Just nu ligger den på tionde plats av planterade druvor och den ökar.
I USA är det den femte mest planterade rödvinsdruvan med 9000 hektar. Den började vinna terräng i Kalifornien i slutet av 1990-talet med Rhône Rangers, en grupp odlare som ville föra fram Rhône-druvorna. Rörelsen kom dock av sig lite men en lätt ökning för syrah kan nu skönjas. Syrah är redan en stor stjärna i Washington State.
Fakta om syrah
Areal i världen: 190 000 hektar
Syrah odlas framför allt i:
- Frankrike, 64 000 ha
- Australien, 40 000 ha
- Spanien, 20 000 ha
- Argentina, 13 000 ha
- USA, 9000 ha
- Chile, 8000 ha
- Portugal, 6000 ha
Karaktär:
Fyllig, koncentrerad, aromrik, relativt mjuka tanniner, svartpeppar, svarta vinbär, björnbär, även röd frukt, ibland violer, tjära och charkuterier. Alltid generöst med frukt.
En artikel i vår serie om druvsorter. Se hela listan av druvprofiler i inledningen av artikeln.
Denna artikel publicerades ursprungligen i en kortare version på Forbes.com.
Res
Det kanske bästa sättet att uppleva syrah är att komma till Rhônedalen. Kom med och utforska syrah på en vinresa till Rhonedalen med BKWine.
Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.
Vinresor som ger dig glädje och insikt. BKWine vinresor.
Läs
Lär dig mer om syrah, och om andra druvor i våra böcker. Till exempel i boken om alla Frankrikes viner, Vinlandet Frankrike. Eller mer ingående om hur vinmakaren gör vinet, i boken Ett vin blir till.
Internationellt prisvinnande böcker från Sveriges flitigaste vinboksförfattare.