Välkommen till BKWine Brief nummer 57, april 2008

Dela / gilla:

Dela / gilla:

Snö i Chablis i april.

Det är väl inte riktigt vad man väntar sig, men det var vad vi hade nu i veckan. Fast det spelar ju inte så stor roll kanske när man håller sig inne i vinkällarna och provar vin.

Annars är vi inne i en känslig period för vinet just nu. Nu börjar knopparna att spricka. Kommer frosten då så kan det bli stora skador i vingården. Därför så har man ibland i frostbenägna vingårdar anti-frost-bekämpning, t.ex. dieselbrännare i vingården för att värma upp luften, vattenspridare för att skapa ett skyddande istäcke, eller stora propellrar som ska sätta luften i rörelse för att minska frostrisken.

Fram för mer subjektivitet!

Vin är en väldigt subjektiv produkt – dess kvalitet beror ofta på den personliga smaken, på samma sätt som t.ex. musik. Vissa tycker att hip-hop är toppen medan andra föredra gregoriansk körmusik. Ibland så diskuteras det vad ett eller annat vin har för kvalitet i märkliga termer.

En av de besynnerligare yttringarna är kommentarer om kommentarer. Ibland kan man läsa om vinentusiaster som förvånar sig (och ibland upprör sig) över att de olika vinkritikerna tycker olika. Ungefär: ”Jens Dolk i SvD tyckte vinet var en utmärkt syrah, men Anders Röttorp i DI tyckte att det att det inte var bra alls. [slutsats:] De där vinkritikerna kan ju inte vara riktigt seriösa och verkar ju okunniga. De är ju inte ens överens om ett vin är bra.” (ett förvisso helt fiktivt exempel). Men så är det ju inte.

Det finns ingen absolut ”sanning” när det gäller vin. Dolk kanske gillar köttiga Croze-Hermitager och Röttorp gillar mer frukt (fortfarande rent hypotetiskt). Det gör inte att någon av dem har ”fel” eller ”rätt”. Därför är ju värdet av vinbedömningar och framför allt vinpoäng ibland begränsat.

En annan aspekt av detta är kommentaren som ibland hörs på middagar när vinet serveras ”jag vet inte om det här vinet är bra men jag gillar det”. Tycker du att viner är gott så är det bra för dig! Fram för mer subjektivitet. Stå på dig och tyck som du tycker. För att komma tillbaks till musiken – om någon hör på ett musikstycke, kan du då tänka dig kommentaren ”jag gillar den här musiken men jag vet inte om den är bra. Vi får väl läsa vad DNs musikkritiker säger så att vi ser om låten är bra eller inte”…

Änligen

Den stora händelsen den här månaden är annars förstås försäljningen av V&S Vin & Sprit AB. Det var ju verkligen på tiden att staten upphör med att producera och marknadsföra vodka. Kan knappast vara Sveriges uppgift att förse världen med starksprit. Nu är det dryg tio år sedan importmonopolet upphörde och Vin & Sprit blev en av flera kommersiella vin- och spritimportörer.

Men fortfarande verkar det vara stor förvirring om vad som är Vin & Sprit, vad som är Systembolag och vad som är monopol. Kanske kan vara på sin plats att förtydliga. Sen mitten på 90-talet är vin- & sprithandeln i Sverige uppdelad i en detaljhandelsdel och en importdel. Detaljhandeln är och förblir (tills vidare) ett monopol som sköts av Systembolaget AB. Importsidan däremot är inte ett monopol. Det upphörde på 90-talet. Den största importören, Vin & Sprit, är nu på väg att bli sålt till det franska bolaget Pernod Ricard. Staten äger både Systembolaget och V&S Vin & Sprit, men bolagen har inget samarbete annat än att V&S är en av flera leverantörer till Systembolaget. Man säljer importbolaget (dvs spritproducenten) Vin & Sprit men behåller Systembolaget. Man behåller även monopolet på detaljhandeln. Tyvärr – för oss kunder.

Höstens resor

Vi har nu slutfört planeringen inför hösten och har därför glädjen att presentera hela höstprogrammet. Det blir tolv resor, både några klassiker och en del helt nya destinationer. Programmet avslutas med en vin- och gastronomiresa till Champagne. Nedan presenterar jag alla resorna kortfattat. Mer information hittar du på siten.

Bourgogne i maj

Sen finns det faktiskt några platser kvar på resan till Bourgogne i maj. Det är ett bra tillfälle att komma inpå livet på ett vindistrikt som kan vara lite komplicerat att få grepp på men som gör några av världens stora viner. Samtidigt får du chansen att lära känna några topproducenter – få av dessa hittar idag till Sverige eftersom deras produktion ofta är minimal. Anmäl dig till Bourgogne nu! Mer info.

Britt

PS: Tipsa andra om Briefen !

Välj ditt språk. Läs artikeln på:

Dela / gilla:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

25 000 prenumeranter får vinnyheter varje månad. Du också?